Etiketter

, , ,

Gårdagens inlägg kring start-ups leder mig osökt in på innovationer. Hur är vårt innovationsklimat? Hjälper eller stjälper samhället innovationskraften?

ITIF har studerat 56 länders förmåga att underlätta innovationskraften och rankar Sverige som två! Me like! Sen ska jag inte sticka under stol med att mina finlandssvenska rötter gläds av att se Finland på första plats 🙂

I rapporten tar man bl a upp landets förmåga att skydda ”intellectual property”, immaterialrätten. Enligt rapporten är detta en av de saker som Sverige gör bra och ger på så sätt företag förutsättningar att få en bra avkastning på sin investering. 

Principiellt har jag svårt för vår immaterialrätt då jag tror på principen att ju mer du öppet delar desto mer får du tillbaka. Jag gillar tex open source, crowd funding, delningsekonomi som principer och jag tror att öppenheten är något som gynnar företag och kunder i längden. Samtidigt kan jag förstå att företag vill skydda sin investering under en tid för att få lite försprång men med dagens informationsspridning och digitala möjligheter känns skyddet en smula förlegat. 

Att få till stånd en annan syn på detta tror jag   dock är svårt i nuläget då skyddet är så inbäddat i vårt sätt att se på både innovation och produktutveckling. 

Där finns en sak, i min bubbla, som har en högre prio, det är nätneutraliteten. Att låta internet vara fritt och neutralt är en förutsättning för vår samhällsomvandling och en extremt viktig fråga. Jag lär återkomma i ämnet under resans gång. 

I mina öron just nu: https://m.youtube.com/watch?v=c6j813ud-iQ